Henrik Harnow (direktør for Museum Odense), Jonas Thorup Langelund (Papirværk), Jens Toftgaard (udviklingschef for H.C. Andersens Hus og Carl Nielsen Museet). Foto: Museum Odense.
I dag er cirkulær økonomi og bæredygtighed blevet centrale emner på dagsordenen, da verden står over for alvorlige klimaudfordringer. Det er nødvendigt at tænke i nye baner og udvikle nye løsninger, der kan mindske vores miljømæssige aftryk og skabe og inspirere til en grønnere fremtid. Også på museerne. Derfor glæder det Papirværks grundlægger, Jonas Thorup Langelund, at Museum Odense indgår et cirkulært samarbejde med Papirværk om museets papiraffald.
Fra dags dato indsamler Papirværk det kasserede papir fra Museum Odenses kontorer i Møntergården midt i Odense. Papiret bliver cirkuleret ind i nyudviklede produkter, som Museum Odense og Papirværk går sammen om at skabe, og som bliver sat til salg i frilandsmuseet Den Fynske Landsby.
Samarbejdet er en del af Museum Odenses fokus på bæredygtighed. Når de genanvendte papirvarer i første omgang sættes til salg i Den Fynske Landsby, skyldes det, at frilandsmuseet er i gang med en transformation, der skal se på bæredygtighed og cirkulær levevis i et historisk perspektiv, og dermed gøre temaet om bæredygtighed og fællesskab til selve kernefortællingen på stedet.
Papirværks grundlægger håber, at samarbejdet vil inspirere andre virksomheder og museer til at sætte fokus på cirkulær økonomi og bæredygtighed.
Jens Toftgaard, udviklingschef for H.C. Andersens Hus og Carl Nielsen Museet. Foto: Museum Odense.
Produceret i Odense
Papirværk er en odenseansk, grøn papirfabrik, som håndlaver nye produkter af 100% kasseret papir, indsamlet fra virksomheder og institutioner i Danmark. Deres papir er fremstillet uden tilsat lim, kemikalier og træfibre og er produceret i Odense med omtanke for jordens ressourcer. Papirværk bekæmper papirspild og hjælper virksomheder og institutioner med den cirkulære omstilling.
Museum Odense sætter med sin ny strategi (2022-2026) fokus på bæredygtighed. Den Fynske Landsby skal udvikles til et nationalt og internationalt fremtrædende frilandsmuseum med særlig vægt på bæredygtighed, økologi og cirkulær økonomi i alle dele af frilandsmuseets arbejde og fremtræden. Museet vil være en kilde til inspiration for alle, der ønsker at leve mere bæredygtigt og samtidig give historisk perspektiv på vor tids største udfordring - nemlig klimakrisen.
”I den forbindelse er det glædeligt at se, at flere organisationer tager ansvar og sætter fokus på genbrug, genanvendelse og ansvarlighed i deres måde at drive og udvikle forretning”, udtaler Jonas Thorup Langelund fra Papirværk.