VandCenter Syd forvandler papiraffald til kunst

VandCenter Syd: Når papiraffald bliver til kunst - Papirværk

Danmarks største vandselskab, VandCenter Syd, sætter grønne aftryk på de ikoniske gange på Vandværksvej i Odense. Papirværk og den danske kunstner, No Title, er gået sammen om at pryde den lange gang med kunst og kunsttryk, fremstillet af papiraffald fra kontorer, printer- og møderum.

 


Indsamling af papir og lokal genanvendelse

På fast ordning indsamler Papirværk VandCenter Syds papiraffald og omdanner det til nye produkter. Det kasserede papir ender blandt andet som nye produkter til VandCenter Syd igen – denne gang som kunsttryk. Ved at genanvende i Odense reducerer VandCenter Syd deres samlede CO2-aftryk og holder genanvendelsen på dansk jord. Produkterne er skabt med omtanke og vil i mange år kunne sprede glæde blandt medarbejdere og samarbejdspartnere til VandCenter Syd. 

 


Håndlavet i Odense

Kunstrykkene er håndlavede og fremstillet uden tilsat lim, kemikalier og træfibre. På den måde sætter VandCenter Syd fokus på den cirkulære omstilling og inspirerer medarbejdere, besøgende og samarbejdspartnere til at træde små, grønne fodspor i dagligdagen. Gennem en nøjsom proces er det kasserede papir blevet omdannet til nye produkter. Al papir er blevet makuleret og lavet til pulp, som kunne bruges til udformningen af de nye kunsttryk. 

 

 

Verdensmålene bliver dagligdag

VandCenter Syd har en lang tradition for at tage ansvar for mennesker, miljø og samfund. Samarbejdet bidrager direkte til FN’s verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion og på en letforståelig og konkret måde bliver verdensmålene gjort til dagligdag på det ca. 170 år gamle vandselskab.

Netop verdensmål 12 er en af vancentrets udvalgte, centrale pejlemærker og herunder mål 6 (Rent vand og sanitet), mål 7 (Bæredygtig energi), mål 9 (Industri, innovation og infrastruktur) og mål 14 (Livet i havet). For hvert af de fem verdensmål er der peget på områder indenfor deres forretning og virksomhedskultur. Verdensmålene er på den måde blevet oversat til deres virkelighed som vand- og spildevandselskab.

 

Dansk kunster bag motiverne

No Title er en dansk kunstner, kendt for sine vægmalerier i stor skala, har sat sit præg på en række bygninger og rum både i Danmark og internationalt. Hans kunstneriske projekt er at forvandle vores omgivelser ved at tilføre nye lag og historier til de overflader, der omgiver os, og med et enkelt og grafisk udtryk, der tager udgangspunkt i systemer og organiske strukturer i naturen og kroppen. No Title skaber kunstværker, der udfordrer vores tankemønstre og relationer.

 


Processen varerede fire måneder fra No Titles opstart og planlægning af den store væg til det færdige resultat. Samspillet mellem væg og kunsttryk var nødvendigt for at skabe en helhed i udtrykket langs gangen.