I hjertet af København ligger Arbejdermuseet – en institution, der bevarer og formidler arbejder- klassens historie. Museet har et stærkt fokus på social og klimamæssig ansvarlighed, og da de første gang stiftede bekendtskab med Papirværk, opstod en naturlig synergi mellem værdierne hos de to organisationer.
"Vi havde egentlig set Papirværks produkter online og var interesserede i at sælge dem i vores butik. Men efter at have mødt teamet bag og hørt historien om cirkulær produktion og den sociale bæredygtighed, blev det tydeligt, at vi skulle mere end blot forhandle produkterne – vi skulle samarbejde." – Ida Madvig Hansen, butiksansvarlig og museumsvært på Arbejdermuseet.
Fra papiraffald til formidling med historisk værdi
Samarbejdet mellem Papirværk og Arbejdermuseet bygger på en fælles ambition: at genanvende museets eget papiraffald og give det nyt liv som unikke papirprodukter. På den måde blev museets interne bæredygtighedsinitiativer forbundet med gæsternes oplevelse.
"Vi smider jo enorme mængder papir ud hver dag – hvorfor ikke bruge det til noget meningsfuldt?
Nu kan vi ikke bare reducere affald, men også tilbyde vores gæster produkter lavet af papir, der har en helt særlig historie." – Ida Madvig Hansen, Arbejdermuseet
Et konkret eksempel på samarbejdet er produktionen af postkort til museets særudstilling "Godt Arbejde – 125 år med tillidsrepræsentanter".
Postkortene er skabt af genanvendt papir fra museet og trykt med illustrationer fra tegner Lars Andersen. På den måde bliver historiefortælling, genbrug og kunst forenet i et enkelt produkt.
Ida Madvig Hansen udtaler "Det er fantastisk at kunne tilbyde vores gæster noget, de kan tage med hjem – ikke bare som en souvenir, men som en del af den historie, de netop har oplevet."
Social ansvarlighed: En fælles kerneværdi
For Arbejdermuseet er social ansvarlighed en grundlæggende værdi – en ambition, der matcher Papirværks mission om at skabe arbejdspladser for mennesker, der har brug for en ny start på arbejdsmarkedet.
Hos Papirværk bliver papiret ikke kun genanvendt – det bliver også en del af en større indsats for at inkludere mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. Hver eneste papirproduktion bærer en historie om håndværk, fællesskab og nye muligheder.
"Det betyder meget for os, at Papirværk også tager et socialt ansvar. At vi gennem samarbejdet kan støtte en virksomhed, der både arbejder for miljøet og for mennesker, giver det en ekstra dimension." – Ida Madvig Hansen, Arbejdermuseet.
Fotograf: Malthe Folke Ivarsson
Bæredygtighed, som en del af den besøgendes oplevelse
Som Papirværk Partner har Arbejdermuseet skabt en rød tråd mellem deres formidling af historien, de værdier de arbejder ud fra, og den oplevelse,
de tilbyder deres gæster. Med den nyligt erhvervede Green Attraction-certification, er museet nu også i gang med at integrere endnu flere cirkulære løsninger i butikken og driften.
"Vores gæster vælger os ofte, fordi vi arbejder med social bæredygtighed. Med Papirværk får vi også en konkret måde at vise vores engagement i miljøansvarlighed – ikke kun gennem ord, men gennem handling." – Ida Madvig Hansen, Arbejdermuseet
Samarbejdet mellem Arbejdermuseet og Papirværk er et eksempel på, hvordan ansvarligt forbrug og produktion kan gå hånd i hånd med historiefortælling og museumsoplevelser. Når et produkt ikke bare er en vare, men en fortælling, bliver bæredygtighed en del af den besøgendes engagement – og det er netop dét, der skaber en stærk og meningsfuld relation mellem museet og dets gæster.